Dýňový koláč
INGREDIENCE
- 100 g rýžové mouky
- 80 g jahelné mouky
- 70 g pohankové mouky
- 400 g dýňového pyré
- 260 g třtinového cukru
- 100 g oleje
- 4 vejce
- 2 lžičky koření (perníkové, případně přímo pro dýňový koláč)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 200 g pekanových ořechů
- 5 lžic kokosového tuku bez vůně a chuti
- javorový sirup dle chuti
POSTUP
Předem si opražíme pekanové ořechy: opláchnuté vysypeme ještě vlhké na plech a dáme do trouby na cca 150° C na horký vzduch. Na sucho pražíme, dokud nejsou křupavé, ale pozor, abychom nespálily! Necháme vychladnout.
Dýňové pyré: dýni hokkaidó omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek, rozkrájíme na měsíčky a dáme péct na plech s trochou vody do změknutí. Dýni pak oloupeme a rozmixujeme na pyré.
Vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme suché suroviny z receptu v prvním odstavci, pyré a olej nakonec. Uvedené množství je na velkou dortovou formu. Pečeme do 150° C (závisí na použitém oleji) asi hodinu. Zkontrolujeme propečení špejlí.
Pekanové ořechy rozmixujeme s kokosovým tukem a javorovým sirupem do hladkého krému.